Knutselen om te ontprikkelen

Kind aan het knutselen om te ontprikkelen

Knutselen om te ontprikkelen; toen Inge mij benaderde om hierover een gastblog voor WoeWoe te schrijven, was ik meteen enthousiast. Ik pas dit namelijk vaak toe bij Damian. Als hij ‘vervelend’ of druk is, zet ik hem aan de keukentafel met een kleurboek of klei en ik merk dat hij vrijwel direct ontspant. Hij kan zo een uur achter elkaar bezig zijn en nadien is hij vaak een stuk vrolijker en lichter. Als knutselen om te ontprikkelen al zo goed werkt voor Damian, hoe zou dat dan zijn voor hoogsensitieve kinderen? Inge kan je er alles over vertellen!

Knutselen om te ontprikkelen

vader en zoon knutselen samen

Vertel eens wie ben je?

Ik ben Inge, getrouwd en samen hebben we een dochter en twee zoons. Mijn boterham verdien ik in de financiële wereld. In mijn vrije tijd blog ik over het leven met hoogsensitiviteit. In 2016 ontdekte ik bij onze dochter dat ze hoogsensitief is. Niet veel later bleek dat zij niet de enige is, maar ikzelf ook. Inmiddels weten we dat het hele gezin hoogsensitief is en ieder op zijn/haar eigen manier. Mijn blog is in augustus 2018 geboren, omdat ik in mijn zoektocht over hoogsensitiviteit alleen maar site van coaches tegen kwam en ik miste daarin ervaringsverhalen. Daarom besloot ik mijn blogavontuur aan te gaan. Met mijn ervaring en kennis die ik de afgelopen vijf jaar opgedaan heb over hoogsensitiviteit hoop ik andere hoogsensitieve mensen te bereiken en ze erkenning en herkenning te geven in de dingen waar ze tegenaan lopen bij het moment dat ze ontdekken dat ze hoogsensitief zijn, maar ook met de uitdagingen waar ze tegenaan lopen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Ik zal niet overgaan tot de uitgebreide uitleg, maar kortgezegd zijn hoogsensitieve mensen (HSP) gevoeliger voor prikkels van binnen- en buitenaf. Deze prikkels worden dan ook nog eens diepgaander verwerkt. Wist je dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is? Daarnaast wordt je met hoogsensitiviteit geboren. Het is geen afwijking, maar een persoonlijkheidskenmerk. Hierdoor kan het niet zoals bij AD(H)D en ASS gediagnosticeerd worden.

Overprikkeling

Eigenlijk is overprikkeling een gevoel kortsluiting. Je hersenen kunnen het grote aantal prikkels niet meer verwerken. Zeker door de diepgaande verwerking bij hoogsensitieve mensen ligt overprikkeling altijd op de loer. Een aantal kenmerken van overprikkeling die zich kunnen voordoen zijn piekeren, moe zijn, slecht slapen, snel geïrriteerd zijn en makkelijk boos worden.

Overprikkeld en knutselen

Als je overprikkeld bent is het belangrijk om te ontprikkelen. Het overvolle emmertje leeg maken.  Dat kan op veel manieren, maar ik wil nu uitlichten waarom knutselen of creatief bezig zijn helpt om te ontprikkelen. Veel hoogsensitieve mensen zijn ook creatief van aard. Creativiteit is ook een ruim begrip.

Doen waar ze goed in zijn

Wat vooral heel belangrijk is om te ontprikkelen is de kinderen te laten doen waar ze goed in zijn. Dus niet iets nieuws doen. Iets nieuws aanleren geeft weer extra prikkels. Knutsel iets wat ze kunnen of goed in zijn. Zo kan je denken aan:

Het is dus eigenlijk gewoon heel belangrijk om even de gedachten te verzetten. Het hoofd leeg krijgen. Hoe fijn is het dat niet alleen voor kinderen geldt, maar ook voor volwassenen.

Opschrijven is het toverwoord

Maak samen met je kind een lijstje van dingen die hij/zij leuk vindt om te doen of maak hem voor jezelf. Op deze lijst kan je terugvallen bij overprikkeling en even een stapje rustiger aan te doen door even creatief bezig te zijn.

Meer informatie over hoogsensitief zijn?

Wil je meer weten over van alles wat bij hoogsensitiviteit komt kijken?
Neem dan eens een kijkje op mijn blog (https://ingebeleeft.nl) of op mijn Instagram of Facebook.

Liefs Inge

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt