Upcycling

Upcycling voetbal naar een bloempot

Upcycling, heb je er al eens van gehoord? Upcycling is een vorm van recycling waarbij je het product als het ware upgrade. Het grote verschil tussen recycling en upcycling is dat bij upcycling altijd het hele product wordt gebruikt en dat is bij recycling soms niet het geval. Knutselen met afval is een hartstikke leuke manier van upcycling! Je kunt overal wel wat nieuws van maken.

Juf Michelle kun je ook wel Juf upcycling noemen. 🙂 Zij kan van restmateriaal of afval zulke leuke dingen maken! Ik moest haar dus wel vragen om een blog voor WoeWoe hierover te schrijven, dat past namelijk perfect bij de duurzaamheid waar wij bij WoeWoe zo gek op zijn. Het werden zelfs 2 blogs! In deze blog vertelt Michelle over upcycling en wat je allemaal kunt maken. In deel 2 geeft zij een aantal voorbeelden van knutsels door middel van upcycling.

recycle logo

Upcycling

Hallo! Mijn naam is ‘Juf Michelle’ en ik ben gevraagd door Julia om een blog te schrijven over de knutsels die ik o.a. maak met de kids op de BSO!
Ik merk zelf dat een terugkomend thema bij mij ‘recycling’ en ‘up-cycling’ is: onbewust vind ik het leuk om van ‘oude’ en ‘nutteloze’ dingen, iets ‘nieuws’ en ‘leuks’ te maken! Dit zet ik ook door op de BSO: daar knutselen wij soms met de raarste dingen! Maar waar komen al die ‘dingen’ toch vandaan?

Thuis heb ik (in het geheim) een kamertje vol met ‘nutteloze’ dingen die ik heb verzameld in de loop der tijd. Denk aan potjes, plastic flesjes, CD’s, houten blokjes, doppen, paperclips, magneetjes, papieren rietjes, stofjes, kurken, tegeltjes: voor velen ‘nutteloze’ dingen. “Wat moet je daar nou weer mee?” Wordt mij vaak gevraagd.. Nou dat zal ik je zeggen: je kan er namelijk hartstikke leuke dingen mee knutselen! Ik heb zelf het geluk dat ik redelijk creatief ben en in bijna alles wat ik voor mijn neus ‘geschoven’
krijg wel iets zie: CD’s en sportdrank-doppen? Hovercrafts! Papieren bordjes en kralen? Dat wordt een vang-spel! Plastic wc-rol houder doppen en schroeven? Dat wordt een Jojo! En ga zo maar verder.

Upcycling op de BSO

Ik denk dat als je maar creatief genoeg bent, je van alles wel iets nieuws kan maken! Dit zie ik ook terug op mijn BSO: ik heb op mijn eigen groep een knutsel-bak staan met allemaal ‘nutteloos’ materiaal. Meestal zijn dit spullen die ik over heb na een knutsel die wij gedaan hebben op de BSO en waar ik er nog te weinig van over heb om nog een knutsel mee te maken op de groep. De kinderen die in deze bakken graaien, zijn vaak de meest creatieve kids op de BSO. En wat er allemaal tot leven komt uit die doppen, flessen, bakjes, en dozen? De meest prachtige, creatieve dingen die zelfs ik soms nog niet erin had gezien: zo knap en zo creatief gevonden! Heerlijk vind ik dat: laat die fantasie maar even lekker op de loop gaan en ga aan de bak!

hergebruik leeg babyvoeding potje met auto er op geplakt

Lege glazen potjes zijn ideaal om te upcyclen! Hierover schreven wij een blog met 5 ideeën hoe je glazen potjes kunt hergebruiken.

De kringloopwinkel

Een van mijn favoriete bezigheden in mijn vrije tijd is het ‘open en onbevangen’ de Kringloop inlopen: ik heb niks specifieks nodig, maar ik ‘zie wel’ wat er op mijn pad komt. En zie daar: ik kom soms met de meest gekke dingen thuis: van paperclips tot potjes, van blokken tot kaarten uit nietcomplete spelletjes, etc. Mijn man wordt er inmiddels gek van, vandaar dat we een deal hebben gesloten: jij een kamer voor jouw hobby en ik eentje voor de mijne! Daarom heb ik sinds we in ons nieuwe appartementje wonen een kleine slaapkamer helemaal voor mijzelf én mijn ‘nutteloze’ knutseldingetjes! Heerlijk is dat: het is bijna mijn eigen privé-kringloopje! Alles ligt netjes ingeruimd en gesorteerd en je zou bijna denken dat je een winkeltje binnen loopt!

Tijdens de Corona Lock-downs kon ik niet altijd aan de slag op werk i.v.m. te weinig kinderen óf i.v.m. ziekteverschijnselen, dus heb ik mezelf bezig gehouden met het verzinnen van knutsels en activiteiten. Mijn Facebook pagina is eigenlijk begonnen als pagina waar ik de kleurplaten/tekeningen op deelde die ik voor de kids op de BSO had gemaakt. Maar ik merkte – door de Lock-down – dat er ook veel vraag was naar knutsels en dan vooral gemaakt met alledaagse huis, tuin en keuken spulletjes die eigenlijk iedereen wel standaard in huis had liggen. Niet iedereen kon tijdens de Lock-down het huis uit om spulletjes te kopen, dus dit was een mooie kans om
(onbewust) bezig te zijn met recycling en up-cycling!

Bloempotten maken door middel van upcycling

Upcycle floppies naar een bloempotUpcycle melkpak naar een bloembak

Een leuke manier om te upcyclen is om er een bloempot van te maken. Je voetbal, een leeg flesje of blikje, melkpak of je oude floppy’s: je kunt het allemaal hergebruiken!

Vind je het leuk om te knutselen maar vind je het moeilijk om zelf iets te verzinnen? Koop dan een knutselpakket van Re-Cycle-Me. Met de inhoud van dit pakket en een aantal restmaterialen maak je de leukste knutsels!

Ik hoop dat mensen door de knutsels op mijn pagina zich meer bewust worden dat ‘oude’ en ‘nutteloze’ dingen niet altijd oud en nutteloos hoeven te zijn: je kan er namelijk altijd weer wat nieuws mee/van maken. En om jullie hier verder in te stimuleren geef ik in mijn volgende blog graag wat voorbeelden/ideeën mee. Maar kijk ook eens in de keuken en in de badkamer wat je allemaal hebt liggen en zoek eens op ‘knutselen met plastic flesjes’, ‘knutselen met wc-rolletjes’ of neem een kijkje op mijn Facebookpagina. Je kunt het je zo gek nog niet verzinnen!

Veel knutselplezier!
Lieve groetjes, Juf Michelle

Lees hier deel 2: knutselen met afval.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

Een reactie op “Upcycling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt