Zelf stoepkrijt maken

Kleurige stoepkrijt tekening

Zelf stoepkrijt maken? Kan dat? Ja, dat kan!
Vandaag is het nationale buitenspeeldag en wat past er beter bij buitenspelen dan stoepkrijten? Mijn zoontje is er in ieder geval gek op.
Stoepkrijt is natuurlijk overal te koop maar wist je dat je heel gemakkelijk zelf stoepkrijt kunt maken? In deze blog leg ik uit hoe je zelf stoepkrijt maakt!

Zelf stoepkrijt maken

Ingredienten zelf stoepkrijt maken

Om zelf stoepkrijt te maken, heb je maar 2 ingrediënten nodig, namelijk modelgips en verf.  Modelgips koop je gewoon bij de Praxis en voor verf heb ik plakkaatverf gebruikt. Deze verf komt bij de Action vandaan maar als je liever online besteld dan raad ik verf van de Hema aan, zij hebben vaak voordelige ‘knutselbasics’.

Als mal gebruik ik rechthoekige ijsblokjesvormpjes. Dan moet ik er wel meteen bijzeggen dat deze vrij smal zijn en met een inkeping in het midden waardoor ze niet heel robuust waren en ongeveer de helft sneuvelde tijdens het eruit halen. Je zou ook ijsvormpjes kunnen gebruiken, deze zijn wat groter en daardoor steviger.

Oké, je hebt alle ingrediënten in huis. En nu? Mixen maar! Op de verpakking van het modelgips staat de verhouding. Bij mij was dat 1 deel gips en 1 deel water. Je gooit het water bij het gips, laat dit een paar minuten staan en daarna roer je tot een gladde massa. Tijdens het roeren voeg je de verf toe. Zodra het een gladde massa is, schenk je de gips in de vormpjes en laat je het drogen. Ik heb het 24 uur laten drogen maar dit zal afhankelijk zijn van hoe groot je vorm is.

zelfgemaakt stoepkrijt

Dit is mijn zelfgemaakte stoepkrijt, goed gelukt vond ik zelf! en zoals je ziet, het werkt echt. ?

Stoepkrijt verf maken

Naast zelf stoepkrijt maken, kun je ook zelf stoepkrijt verf maken. Dit doe je met de restjes stoepkrijt. Je weet wel, die kleine stukjes krijt waar je niet meer lekker mee kunt tekenen maar zo zonde is om weg te gooien.

Om stoepkrijt verf te maken volg je onderstaande stappen:

  1. Sorteer de stoepkrijt op kleur.
  2. Rasp de stukjes stoepkrijt. Ongeveer 20 gram per kleur.
  3. Maak 2 eetlepels maïzena aan met 75 milliliter water tot een papje.
  4. Meng het papje langzaam met het stoepkrijt. Blijf roeren terwijl je steeds een beetje toevoegt. Als het te dun wordt dan stop je en doe je er nog wat meer krijt bij. Als het te dik is dan kun je nog wat water toevoegen.
  5. Herhaal deze stappen bij elke kleur krijt.
  6. De verf is klaar! Kwast erbij en schilderen maar.

Kind met stoepkrijt

Stoepkrijt spelletjes

Voor de peuters en kleuters is stoepkrijten vooral lekker krassen en kleuren, voor oudere kinderen zijn er ook hele leuke spelletjes. Zelf heb ik daar hele goede herinneringen aan. Wil je weten wat je allemaal met stoepkrijt kunt doen? Lees dan mijn blog met stoepkrijt spelletjes en activiteiten!

Veel stoepkrijt plezier! 
Liefs, Julia

P.S. Heb je helemaal geen zin om zelf stoepkrijt te maken? Van het merk Oekonorm heb je duurzaam krijt. Dit stoepkrijt is gemaakt van zuivere grondstoffen. Vrij van zware metalen en zwavel-vrije grondstoffen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

Een reactie op “Zelf stoepkrijt maken

  1. Pingback: Knutselen Om Te Ontprikkelen | WoeWoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt