Duurzaam op reis met kinderen

foto van kind op het strand voor blog Duurzaam op reis met kinderen

De kerstvakantie komt er alweer bijna aan! Dat betekent veel tijd om te knutselen, warme chocolademelk te drinken en lange wandelingen te maken in het bos terwijl de bladeren om je heen naar beneden dwarrelen. Maar wat doe je nou als je graag op vakantie wilt met je kinderen, maar dit wél duurzaam wilt doen?

Van de Nederlandse bevolking gaat jaarlijks 85% op vakantie en daarvan neemt de helft het vliegtuig. Dat een vliegtuig niet duurzaam is, dat weet je onderhand wel. Maar hoe ziet een duurzame vakantie met kinderen er dan uit?

Vervoer

ICE trein in weiland

Misschien wel het belangrijkste gegeven als je duurzaam op vakantie wilt gaan: probeer het vliegtuig te vermijden. Dit is namelijk het minst duurzame vervoersmiddel. Kies in plaats daarvan voor de auto of de trein. De trein is vaak de beste optie, en niet alleen omdat er zoveel mensen tegelijkertijd kunnen reizen. In veel landen rijden treinen namelijk op groene stroom. Zo rijden bijvoorbeeld alle elektrische treinen in Nederland al op windstroom!

Het is niet alleen aantrekkelijk om met de trein te reizen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je neemt je kinderen t/m 14 jaar in veel gevallen gratis mee naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken. Het is wel belangrijk om dit direct bij het boeken van de treintickets aan te geven.

Ben je bang dat je kinderen zich onderweg misschien wel gaan vervelen? De trein is perfect voor een potje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ of een uitgebreide picknick die jullie voor vertrek samen hebben voorbereid. Houden je kinderen van knutselen? Dan is een knutselpakket ook een goede optie om ze bezig te houden. Ook een reisdagboekje is een waardevolle aanvulling op een treinvakantie. Hierin kunnen je kinderen iedere dag hun avonturen bijhouden, tekeningen maken van het landschap dat ze zien vanuit de trein, of misschien zelfs een vriendenboekje bijhouden.

Hoe kies je een duurzame bestemming?

Duurzaam op reis met kinderen: cabin in het bos

Er is geen perfect antwoord te geven op de vraag wanneer iets echt duurzaam is. Wel kan je verschillende accommodaties en bestemmingen met elkaar vergelijken als het gaat om duurzaamheid. Zo kun je duurzame(re) accommodaties vaak herkennen aan de aanwezigheid van zonnepanelen, vloerverwarming en/of een warmtepomp. Daarnaast beschikken veel duurzame verblijven over opvangsystemen voor regenwater of zelfs een kleine moestuin.

Bij het selecteren van je verblijf kun je letten op verschillende keurmerken. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar het EU Ecolabel, Green Key (goud), Green Tourism en verschillende andere. Hoewel de aanwezigheid van deze labels niet betekent dat de accommodatie waarin je verblijft helemaal groen is, betekent het wel dat er in ieder geval een stapje extra wordt gezet om te verduurzamen!

Wat is er te doen tijdens een duurzame vakantie met kinderen?

Allereerst, natuur! Ga lekker met de kinderen de natuur in. Het is als ouders belangrijk om te leren aan de volgende generatie wat er mooi is aan de natuur en waarom die beschermd moet worden! Overigens is er in het bos, in de duinen of aan het water zat te beleven voor kinderen. Het is één grote speeltuin.

Een leuke activiteit is het bezoeken van een pluktuin. Laat je kinderen een mooi boeket bij elkaar plukken of bezoek een pluktuin waar je ook fruit en kruiden vindt. Deze kun je vervolgens bij terugkeer gebruiken om thee mee te zetten of een cake mee te bakken! Zijn je kinderen al iets ouder? Dan is een klimbos ook een leuke optie. Bij veel klimbossen vind je verschillende parcours waardoor er voor iedereen wel een passende route bij zit. Extra leuk: ga eens nachtklimmen voor nóg meer spanning!

Duurzame kleding (voor kinderen)

2 kinderen in het park

Voor de vakantie zal er misschien wel wat nieuwe kleding gekocht moeten worden, zoals waterschoenen, een extra zwembroek of andere artikelen zoals een snorkelset of zwembandjes. Dit zijn producten die je voor je kinderen gemakkelijk tweedehands kunt kopen bij een kringloopwinkel, of online via Marktplaats of Facebook. Hergebruiken is onwijs belangrijk voor een duurzamere wereld. Natuurlijk kan je/wil je niet alles tweedehands kopen, dat snappen we. Maar let wel op waar je iets koopt wanneer je iets nieuws koopt. Is het katoen bijvoorbeeld biologisch en wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en milieuvriendelijke kleurstoffen? Wanneer je de kleding niet meer gebruikt, kan je ze ook weer verkopen of weggeven. Op die manier verspillen we samen minder!

Leestip: ‘5 tips: hoe kun je duurzaam omgaan met kinderkleding?’

Ben je op zoek naar een duurzame accommodatie of wil je helemaal duurzaam reizen? Op https://sustainaway.nl/ vind je alles op het gebied van duurzaam reizen!

Letten jullie op duurzaamheid als jullie de vakantie plannen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

14 reacties op “Duurzaam op reis met kinderen

 1. Mandy zegt:

  Wat een goede blog! Heel eerlijk gezegd, let ik daar niet op.. ik doe gewoon waar ik zin in heb en ben er dan niet zo mee bezig, best wel slecht eigenlijk.. wij gaan altijd met de auto en caravan op vakantie

 2. Caroline zegt:

  Mooie tips geef je. Bij het maken van vakantieplannen staat duurzaamheid bij mij niet voorop, maar als iets onder de noemer duurzaam valt vind ik dat wel fijn. Zo zijn wij laatst met de nachttrein naar Wenen gereisd. Dat is milieuvriendelijker dan het vliegtuig, maar dat was niet de motivatie om met de trein te reizen. Maar wél een prettige bijkomstigheid 😉

 3. Nicole Orriëns zegt:

  Ik vind het heel fijn om te lezen dat je vliegen afraad als het gaat om duurzaam reizen. In ieder geval voor ‘korte stukjes’. Een treinreis is een veel duurzamer alternatief, en ook erg leuk voor kinderen.

 4. Frederique zegt:

  Wij reizen sinds 2013 alleen nog maar per trein. Helaas wordt het wanneer de kinderen ouder worden ook meteen een stuk duurder. Ik ben alleenstaande moeder van 3 kinderen en toen ze tieners werden, was het voor mij in mijn eentje amper nog te betalen. Met het vliegtuig is vaak een goedkopere optie. Wij gaan nu nog steeds met de trein en dan blijven we relatief lang weg maar we gaan nog maar één keer per jaar weg. In plaats van vaker korter weg dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt