Ik ben Rosa, getrouwd en moeder van een dochter van 8 jaar oud. Op mijn blog Rosa Schrijft lees je alles over moederschap, opvoeding, er op uit tips en vakantie met kinderen. Ook schrijf ik persoonlijke verhalen, onder andere over ons pleegzorgtraject. Daarnaast heb ik interesse in een gezonde en duurzame levensstijl. Daarom schrijf ik graag voor WoeWoe deze blog over duurzaam omgaan met kinderkleding.
5 tips: Hoe kun je duurzaam omgaan met kinderkleding?
De laatste tijd hoor je steeds vaker dat het kopen van nieuwe kleding niet duurzaam is. Er zijn ook genoeg alternatieven om duurzaam om te gaan met kinderkleding. Als jij graag een steentje wil bijdragen aan een duurzamere wereld, lees dan eens deze tips!
1. Tweedehands kinderkleding kopen en verkopen
Tweedehands kinderkleding kopen is altijd duurzamer dan nieuw kopen. Ga eens langs bij een lokale tweedehands kledingwinkel. Vaak is de kinderkleding nog mooi en ziet er nog goed uit. Ook kun natuurlijk via Marktplaats zoeken naar tweedehands kleding. Heb je zelf kinderkleding over die jouw kinderen te klein zijn? Dan kun je deze kleding natuurlijk ook altijd op Marktplaats proberen te verkopen.
2. Kinderkleding naar de kleermaker brengen of zelf repareren
De laatste tijd breng ik steeds vaker kleding naar de kleermaker. Deze kleermaker maakt voor een klein bedrag een kapotte broek, legging of andere kinderkleding weer mooi. Vaak zie je niet eens dat het gemaakt is. Natuurlijk kun je ook zelf je kleding repareren, maar zelf ben ik hier niet zo goed in. Maar ben je er goed in, dan is dit zeker de moeite waard om te doen.
3. Kinderkleding weggeven of doneren aan een goed doel
Sommige kinderkleding is nauwelijks nog te verkopen op Marktplaats of je krijgt er nauwelijks iets voor. Kijk dan eens in jouw omgeving of je er kinderen van familie of vrienden blij mee kunt maken? Ik krijg vaak kleding van een vriendin die haar dochter te klein is. Mijn dochter kan deze kleding makkelijk nog een seizoen aan. Heb je niemand die er blij mee kan maken? Lever je kinderkleding dan in voor een goed doel.
4. Kinderkleding ruilen
Je kunt natuurlijk ook overleggen met vrienden of familie of jullie kinderkleding met elkaar kunnen ruilen. Misschien kun je zelf een keer een ruilmarkt organiseren met ouders in de buurt of van de school van jouw kinderen. Daarnaast zijn er ook allerlei initiatieven online te vinden om kinderkleding te ruilen met elkaar. Kijk eens naar dit initiatief Krijg de kleertjes. Dit is een online platform waar je tweedehands kinderkleding met elkaar kunt ruilen.
5. Nieuwe duurzame kinderkleding kopen
Wil je toch graag nieuwe kinderkleding kopen? Dat kan ook duurzaam. Als je kinderkleding nieuw koopt bekijk hoe lang de kleding mee gaat. Sommige kleding zoals broeken en leggings gaan best snel kapot. Ook kun er er op letten waar de kinderkleding vandaan komt. Veel kleding komt uit Azië. Als je duurzame kinderkleding wil kopen, kijk dan eens of er merken zijn die kleding bijvoorbeeld in Europa maken. Dit is vaak een stuk duurzamer geproduceerd. Daarnaast kun je er op letten onder welke arbeidsomstandigheden de kinderkleding is geproduceerd. Helaas is het nog steeds zo dat veel kinderkleding uit fabrieken komt waarbij arbeiders in slechte omstandigheden moeten werken. Check dus op de website van het merk of winkel waar de kinderkleding vandaag komt en of het merk iets doet aan goede arbeidsomstandigheden voor arbeiders. Op deze website vond ik een lijst met kleding van merken die duurzame en betaalbare kinderkleding aanbieden.
Hebben jullie nog meer tips hoe je duurzaam om kunt gaan met kinderkleding?
Liefs Rosa
Goede tips! Ik heb altijd gezegd dat als ik kinderen krijg ik alles tweedehands koop voor ze. Ze groeien er zo snel weer uit dat het zonde is om nieuw te kopen. En bovendien is er gewoon te veel leuk tweedehands spul. Deze tips kun je trouwens ook toepassen op je eigen kleding.
Van deze 5 tips gebruik ik er al 4. Alleen de laatste nog niet zo vaak gedaan.