fbpx

Stoepkrijt spelletjes & activiteiten

Stoepkrijt tekening regenboog

Stoepkrijt, daar kun je veel meer mee dan je in eerste instantie denkt. Natuurlijk is het leuk om er mee te tekenen en kleuren, zeker voor peuters en kleuters is dit al een activiteit op zich. Voor wat oudere kinderen is het ook erg leuk om spelletjes mee te spelen. In deze blog lees je wat je allemaal met stoepkrijt kunt doen en vind je voorbeelden van stoepkrijt spelletjes.

Klassieke stoepkrijt spelletjes

Hinkelbaan maken met stoepkrijt

Hinkelbaan getekend met stoepkrijt

Een andere klassieker is een hinkelbaan maken. De klassieker hoef ik volgens mij niet uit te leggen maar je kunt er ook nog varianten op bedenken. Je kunt bijvoorbeeld elke rondje een cijfer noemen die overgeslagen moet worden. Elke rondje komt er dan een cijfer bij, degene die toch per ongeluk op dat vlak staat, is af. Dit herhaal je tot er een winnaar is.

Een andere variant is om een steentje te gooien op één van de vakken. Na het vak met het steentje mag je alleen nog maar op één been hinkelen, lukt dit niet? Dan ben je af.

 

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf stoepkrijt kunt maken? In deze blog lees je hoe je stoepkrijt maakt. En van de restjes stoepkrijt, maak je stoepkrijt verf!

Landje veroveren

Mijn favoriet vroeger was wel landje veroveren.
Je tekent een grote cirkel op de grond, deze cirkel wordt verdeeld in evenveel stukken als er spelers zijn. Elke speler kiest een land en schrijft de naam van het land in zijn stuk land. In het midden teken je een kleine cirkel, dit is niemandsland.
Om de beurt mogen de spelers land veroveren. De speler die aan de beurt is, genaamd de veroveraar, staat in niemandsland. De overige spelers rennen door de landjes tot de veroveraar ‘stop’ roept.

Nu mag de veroveraar in niemandsland proberen de andere spelers aan te tikken. Hij moet met 1 voet in het midden blijven staan.
Lukt het om iemand aan te tikken dan mag je een cirkel om de voeten van het kind tekenen en je naam er in schrijven.
Hierna gaan de overgebleven spelers rondjes rennen, tot de veroveraar weer ‘stop’ zegt. Wederom mag hij proberen de andere spelers aan te tikken en daardoor land te veroveren. Net zo lang tot hij alle spelers heeft gehad óf niemand meer kunt aanraken.
De veroveraar mag nu wel de nieuw getekende stukjes land gebruiken om een vluchter aan te tikken. Zo kan de veroveraar zich vrij bewegen door de landen. Als alle kinderen getikt zijn en weer in de binnenste cirkel staan wordt er een nieuwe veroveraar gekozen.

Het spel stopt als iedereen een x aantal keer de veroveraar is geweest. Degene met de meeste landjes wint.

Pijl gemaakt met stoepkrijt

Speurtocht maken met stoepkrijt

Een speurtocht met stoepkrijt door de wijk, hier heb ik mij vroeger ook úren mee vermaakt. Met pijlen op de grond geef je de route aan.
Tussendoor kun je opdrachten op de grond schrijven, een rebus bijvoorbeeld om er achter te komen welke kant je op moet.
Om het moeilijk te maken, kun je ook pijlen een andere kant op doen, een doodlopend pad om vervolgens weer terug te moeten naar de splitsing en de andere weg te kiezen. Een speurtocht is ook erg leuk op kinderfeestjes. Hopelijk gaat het niet regenen want dan raken de kinderen de weg kwijt!

Andere leuke spelletjes met stoepkrijt

  • Boter kaas en eieren.
  • Twister.
  • Elkaars silhouet tekenen.
  • Een doolhof tekenen.
  • Een racebaan maken! een kleine voor je auto’s of juist een hele grote waar je overheen kunt fietsen.

Wil je nog meer stoepkrijt inspiratie? Neem dan een kijkje op onze Pinterest pagina, hier heb ik de leukste stoepkrijt ideeën voor je gebundeld!

Stoepkrijt klei

Stoepkrijt klei

Naast dat je zelf stoepkrijt kunt maken, bestaat er ook stoepkrijt klei. Eerst is het klei maar na een nachtje drogen, is het stoepkrijt. Je kunt je eigen vormen maken of bijvoorbeeld 2 kleuren door elkaar draaien. Stoepkrijt klei koop je bijvoorbeeld bij I Love Speelgoed.

 

 

 

 

 

Welke spelletjes speelde jij vroeger met stoepkrijt?
Liefs Julia

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, knutseltips, leuke blogs en meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.