Knutselen met kinderen

Tulpen geverfd door kinderen

Knutselen is niet alleen gezellig en leuk, knutselen is ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Doordat ze langere tijd bezig zijn met een knutsel vergroten ze hun concentratievermogen. Daarnaast is knutselen belangrijk voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en is het een manier om hun fantasie tot uiting te laten komen en hun verbeeldingsvermogen te laten groeien of om situaties te verwerken. Vandaar dat ik met mijn eigen kinderen regelmatig knutsel, maar ook in mijn kleuterklas knutselen we minimaal 2 keer per week.

Even voorstellen

Ik ben Yvonne, moeder van 2 kinderen, een zoon van 4 en een dochter van 7. Mijn dochter knutselt het liefst de hele dag, kleuren, kleien, vouwen en ja vooral bezig zijn met glitters is een succes. Mijn zoon is meer van het grove werk; kleien, kinetisch zand. Wanneer hij een duidelijke knutsel krijgt of weet voor wie hij het gaat maken, dan vindt hij het wel leuk om te doen, maar zelf zomaar iets verzinnen is nog lastig. Dus we bedenken samen regelmatig leuke knutsels.

Knutselen met kinderen

Knutselen met kinderen leeuw

Een voorbeeld om spelen en knutselen te combineren is om materiaal van buiten te gebruiken. Mijn zoontje moet eerst even lekker bewegen voordat hij zich kan concentreren voor een knutsel. Wat dan leuk is, is om bijvoorbeeld lekker het bos in te gaan of een wandeling in de buurt te maken. Je vindt onderweg van alles, van graspieten, eikels, bloemetjes tot bladeren. Vooral met bladeren kan je van alles maken. Hoe leuk is het om bladeren te zoeken, ze mee naar huis te nemen en er dan een echte leeuw van te maken. De bladeren zijn de manen en het leeuwengezicht is een kleurplaat. De knutsel komt dan zo meer tot leven omdat je ook zelf de materialen hebt gevonden.

Knutselen met kinderen bril

Ander leuk knutselmateriaal is zand, gewoon zand uit de zandbak. Je gaat eigenlijk tekenen met zand of zoals ze het hier noemen, toveren met zand.  Laat de kinderen eerst een tekening maken of een kleurplaat kleuren. De vaste randen laat je ze dan overtrekken met lijm. Daarna laat je ze er zand over heen gooien . Let erop dat je  dit bijvoorbeeld buiten of in een bak doet zodat je niet overal zand hebt liggen. Daarna klop je de tekening zachtjes uit en blijft het zand alleen zitten op de plekken waar je lijm hebt gesmeerd. De tekening moet daarna wel even drogen want als de lijm nog niet hard is kan deze uitlopen.Knutselen met kinderen kuiken

Een andere favoriete knutsel voor mij is iets maken met de handen of voeten. De kinderen groeien zo snel en hoe leuk is het om dan een afdruk van hun handen of voeten te hebben. Niet zomaar gewoon een afdruk op een vel papier, maar hun hand of voet ergens in verwerkt. Van de handen maak je bijvoorbeeld rendieren als je iets voor kerst wil maken of je maakt er vleugels van voor een paaskuiken. De kinderen vinden het vaak ook heel grappig als ze hun eigen handen ergens in zien en het is tevens een leuke knutsel voor opa en oma.

Tulpen geverfd door kinderen

Een laatste knutsel die hier favoriet is, is verven. Verven met hun vingers en met de kwast is natuurlijk altijd leuk, maar je kan met veel meer voorwerpen knutselen. Je kan een wc rol gebruiken om haren te stempelen ( ook leuk als je dan een foto van je eigen kind pakt waar ze de haren om heen gaan stempelen), je kan verven met een aardappel en met ijsklontjes. De laatste is heel leuk om te doen in de zomer, dit kan ook lekker buiten. Hier maken we ook graag een verftekening met een vork. Want wist je dat je met een vork  eigenlijk al een mooie bloem hebt? Een vork is net een tulp, alleen het steeltje moet je er nog aanmaken. Ook een leuke en makkelijke knutsel.

Verder is het vooral belangrijk dat je veel plezier maakt tijdens het knutselen, daar draait het allemaal om.

Veel knutselplezier!!!

Liefs Yvonne
https://instagram.com/sweetlittlepetite

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt