fbpx

Paard van Sinterklaas knutselen met wc-rollen

Paard van Sinterklaas knutselen met wc-rollen

Met het Sinterklaasfeest in aantocht kan het niet uitblijven om iets te knutselen met kinderen wat te maken heeft met Sinterklaas. Het paard van Sinterklaas dat kan bewegen en meegespeeld kan worden.
Jonge kinderen zullen met het maken van het paard, hulp nodig hebben. Maar ouder kinderen zullen genoeg uitdaging hebben met deze knutsel.

Een wc-rol is niet alleen een goedkope en duurzaam materiaal om mee te knutselen, maar ook veelzijdig. Heb je niet zoveel met het paard van Sinterklaas dan kan je uiteraard de kleuren gebruiken die jij wilt. Ik hoop dat het paard van Sinterklaas jou zal inspireren om jouw mooiste creatie te maken.

Benodigdheden om het paard van Sinterklaas te knutselen

 • 2 wc-rollen
 • Witte verf
 • Touw
 • Houten kralen (optioneel)
 • Wit papier
 • Rood papier 
 • Paars of geel Papier
 • Wiebeloogjes (optioneel)
 • Lijm
 • Schaar

Paard van Sinterklaas knutselen met wc-rollen

Paard van Sinterklaas knutselen met wc-rollen hoofd

Schilder de 2 wc-rollen met een laagje witte verf. Als het bruin van de wc-rol er iets doorheen schijnt is dat niet erg. Een witte paard (schimmel genaamd) is nooit helemaal wit.  Laat het goed drogen.

Pak 1 van de wc-rollen wat vanaf nu het hoofd zal zijn. Prik met een schaar voorzichtig een gat op ongeveer 2 cm vanaf de rand. Doe dit aan de onderkant van dezelfde kant nogmaals.

Rijgdraad door de gaten van het hoofd. Het draad moet ongeveer 50cm lang zijn. Rijg een kraal mee, dit zal functioneren als de nek. Heb je geen kraal dan kan je dit achterwegen laten.

Pak de andere wc-rol wat vanaf nu zijn lichaam zal zijn. Prik met een schaar een gat aan 1 kant van de wc-rol op ongeveer 2cm afstand van de rand. Prik aan de andere kant van de wc-rol ook een gat op ongeveer 2cm afstand vanaf de rand. De gaten komen dit keer aan de bovenkant van beide uiteinden te zitten. En niet zoals bij de kop boven en onder aan dezelfde kant.

Rijg het draad dat je eerder al door het hoofd hebt geregen door 1 van de gaten in het lichaam. Trek het draad door naar het andere gat van het lichaam en haal het draad hier doorheen, weer naar boven. Het hoofd en lichaam zitten nu min of meer aan elkaar vast. Maak de uiteinden van het draad aan elkaar vast met een knoop. Plak lijm aan de kraal om de nek vast te plakken aan het lichaam en hoofd. Herb je geen kraal. Plak dan het hoofd en lichaam direct op elkaar vast.

De poten  

Maak aan de onderkant van het lichaam 4 gaten. De gaten maak je aan beide kanten van het lichaam op ongeveer 2cm vanaf de rand. Aan elke kant 2 gaten met ongeveer 2 tot 3 cm ruimte ertussenin. Knip 2 draden van ongeveer 15 cm lang.  Rijg aan de voorkant van het lichaam het draad, zorg ervoor dat de draden van onder naar binnen en weer terug naar buiten gaat. Dit is wel even priegelen. Herhaal dit aan de achterkant van het lichaam.

Knoop eventueel kralen aan de uiteinden van de poten.

Oren

Knip uit een stukje wit papier 2 driehoeken van ongeveer 1,5 bij 3 cm. Het is geen exacte wetenschap, andere grote of vorm mag ook. Vouw een klein stukje van de lange kant van de driehoeken om. Plak de oren vast bovenop het hoofd. Dit is ook het moment om de wiebelogen erop te plakken. Herb je geen wiebeloogjes dan kan je het er ook op tekenen of schilderen.

De manen en staart

Knip een draad van ongeveer 8 cm. Pak nieuw draad en wint om je je hand 15 keer draad. Pak het draad van 8 cm en knoop dit vast aan het draad dat je om je hebt gewikkeld. Het draad om je hand is een cirkel waardoor je het draad van 8 cm doorheen haalt, knoop het geheel vast. Knip de cirkel aan de andere kant open. 

Herhaal dit alles nogmaals. Zodat je een staart en maan hebt. Ik maakte hier wat fouten, omdat ik al gaande moest uitvogelen hoe het te maken. Zo hoef jij mijn fouten niet te herhalen. Hoe dan ook…. Plak de staart vast aan de uiteinden van het lichaam.  De manen plak je vast op het hoofd. Een paar draden heb ik naar voren vastgeplakt. Knip de manen eventueel bij op de gewenste lengte.

Kleed/ zadel

Dit deel is optioneel. Al geeft het wel wat kleur aan het geheel. 

Meet op hoeveel cm je aan ruimte hebt tussen de kop en staart. Dit is het maximale breedte van het kleed. Voor de lengte heb je ongeveer 15cm nodig. Knip uit rood en paars papier het kleed. Zorg dan 1 van de lagen iets kleiner is, zodat je de 2 kleuren ziet.

Plak het kleed vast aan de bovenkant van het lichaam. Het paard van Sinterklaas is nu klaar om mee te spelen. Door het draad te bewegen, beweegt het paard. Je hebt als het waren een marionetten gemaakt.

Paard van Sinterklaas knutselen met wc-rollen close up

Tips

 • De houten kralen, wiebelogen zijn te koop bij de Action. De wiebelogen liggen bij de kinder-knutselspullen en de houten kralen bij de knutselspullen voor volwassenen.
 • Je kan de poten van draad voor gevouwen muizentrappen. Hoe je deze maakt, zie je in onderstaand filmpje.

 

Wat vind jij van het paard van Sinterklaas? Is het iets dat jij zal maken?

Deze knutsel voor kinderen is gemaakt door Melanie van BMelloW.
Op haar blog vind je heel veel DIY”s en knutsel ideeën voor groot en klein. 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, knutseltips, leuke blogs en meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt