Ontdek Elf on the Shelf: een Amerikaanse kersttraditie die steeds populairder wordt in Nederland!

Elf on the Shelf meisje

In de betoverende maand december brengt een kleine metgezel genaamd ‘Elf on the Shelf’ een extra dosis magie naar de huizen van gezinnen over de hele wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, heeft deze speelse kersttraditie zijn weg gevonden naar Nederland, waar het de harten van zowel jong als oud verovert. Maar wat is Elf on the Shelf precies? In deze blog lees je wat Elf on the Shelf is, welke regels eraan zitten én geef ik je 15 ideeën om jullie Elven avontuur mee te beginnen!

Wat is Elf on the Shelf?

Elf on the Shelf” is een kersttraditie die oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het begon als een kinderboek geschreven door Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell. Het boek, getiteld “The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition,” werd voor het eerst uitgebracht in 2005.

Het verhaal draait om een elf die naar de huizen van kinderen wordt gestuurd door de Kerstman om zijn of haar gedrag in de gaten te houden in de aanloop naar Kerstmis. De elf keert elke nacht terug naar de Noordpool om aan de Kerstman te rapporteren en verschijnt de volgende dag op een nieuwe plek in het huis. Kinderen worden aangemoedigd om goed gedrag te tonen, omdat de elf alles ziet en rapporteert aan de Kerstman.

In de praktijk zetten ouders een Elf on the shelf-elf in hun huis, verplaatsen het elke nacht naar een andere locatie en betrekken het bij leuke en speelse activiteiten. Het doel is om een magische en opwindende sfeer te creëren voor kinderen tijdens de kerstperiode. Elf on the Shelf is in de loop der jaren een populaire traditie geworden en heeft zich verspreid naar verschillende delen van de wereld, waaronder Nederland.

Wat zijn de regels rondom Elf on the Shelf?

Elf on the shelf wcrol

 

Hoewel er geen strikte regels zijn voor het gebruik van Elf on the Shelf, zijn er enkele algemene richtlijnen en tradities die mensen vaak volgen om de magie van deze kersttraditie te behouden. Hier zijn enkele veelvoorkomende “regels” of richtlijnen:

 1. De Elf Beweegt ‘s Nachts:
  Een van de essentiële elementen van Elf on the Shelf is dat de elf elke nacht naar de Noordpool gaat om aan de Kerstman te rapporteren en de volgende ochtend op een nieuwe plek in huis verschijnt.
 2. Kinderen Mogen de Elf Niet Aanraken:
  Kinderen worden meestal verteld dat ze de elf niet mogen aanraken, omdat het aanraken ervoor kan zorgen dat de magie verdwijnt. Als de elf wordt aangeraakt, kan een eenvoudig ritueel worden uitgevoerd om de magie weer terug te brengen.
 3. De Elf Blijft Gedurende de Kerstperiode:
  Elf on the Shelf arriveert meestal rond het begin van december en blijft tot Kerstmis. Na Kerstmis vertrekt de elf terug naar de Noordpool.
 4. Observeren en Rapporteren:
  De elf wordt gezien als een waarnemer van het gedrag van kinderen. Het idee is dat de elf positief gedrag beloont door dit aan de Kerstman door te geven.
 5. Leuke en Speelse Scenario’s:
  Ouders worden aangemoedigd om de elf op creatieve en speelse manieren in huis te plaatsen. Dit kan leiden tot leuke ontdekkingen voor de kinderen elke ochtend.

Het belangrijkste is om de traditie aan te passen aan de behoeften en waarden van je eigen gezin. Sommige families volgen strikt bepaalde regels, terwijl anderen meer vrijheid hebben in hoe ze Elf on the Shelf integreren in hun kerstvieringen.

Originele Ideeën voor Elf on the Shelf in huis

Elf on the shelf voorbeelden

Om je op weg te helpen hebben we hieronder alvast 15 leuke ideeën verzamelt voor jouw elf on the shelf!

 1. Elf in een Ballonnenfeest:
  Vul de woonkamer met opgeblazen ballonnen en plaats de elf in het midden alsof hij een feestje heeft georganiseerd. Misschien heeft hij een kleine feestmuts op!
 2. Elf als Kunstenaar:
  Voorzie de elf van kleine penselen en verf en laat hem een kunstwerk maken op een klein doek of papier. Misschien schildert hij een kerstlandschap.
 3. Elf als DJ:
  Geef de elf een kleine muziekspeler en laat hem achter de knoppen staan als een DJ. Creëer een miniatuur dansfeestje met speelgoedfiguren.
 4. Elf met Kabelbaan tussen Kasten:
  Bevestig een miniatuur kabelbaan tussen twee kasten en laat de elf op avontuurlijke wijze door de lucht zoeven.
 5. Elf als Superheld:
  Kleed de elf als een kerstsuperheld en zet hem neer in een ‘reddingsactie’ voor een groep speelgoedfiguren.
 6. Elf als Chef-kok in de Speelgoedkeuken:
  Plaats de elf in de speelgoedkeuken met kleine kookaccessoires en laat hem doen alsof hij een heerlijke maaltijd bereidt.
 7. Elf als Bergbeklimmer:
  Laat de elf een avontuurlijke klim maken op een miniatuur klimwand gemaakt van karton of plak hem vast aan de muur met behulp van dubbelzijdige tape.
 8. Elf met een Magische Brief:
  Laat de elf een kleine brief achterlaten voor de kinderen waarin hij hen aanmoedigt om goede daden te verrichten of een speciale kerstwens deelt.
 9. Elf als Wetenschapper met Glitterexperiment:
  Plaats de elf in een laboratoriumsetting met kleine reageerbuizen en laat hem een ‘glitterexperiment’ uitvoeren waarbij glitter wordt gebruikt om magie toe te voegen aan de kerstsfeer.
 10. Elf op Avontuur met Miniatuur Zipline:
  Laat de elf een avontuurlijke rit maken met behulp van een miniatuur zipline die is bevestigd aan een deurkozijn of een ander geschikt oppervlak.
 11. Elf Speelt met Favoriet Speelgoed:
  Zet de elf te midden van het favoriete speelgoed van de kinderen. Laat hem doen alsof hij een speelse tijd heeft met de geliefde knuffels, auto’s of andere speelitems.
 12. Elf Toveren met Gekke Gezichtjes op Fruit:
  Plaats de elf naast een assortiment fruit en laat hem gekke gezichtjes tekenen op de schillen of oppervlakken van het fruit. Een vrolijke en kleurrijke manier om de dag te beginnen!
 13. Elf’s Grappige Toiletmoment met Pindakaas:
  Creëer een humoristisch tafereel waarbij de elf ‘per ongeluk’ op de wc-rol heeft ‘gepoetst’. Smeer een beetje pindakaas op de wc-rol en plaats de elf met zijn billen naar beneden, wat zeker voor een lach zal zorgen bij de kinderen.
 14. Elf Maakt Ontbijt:
  Zet de elf in de buurt van ontbijtproducten zoals ontbijtgranen, melk en fruit. Laat hem doen alsof hij een ontbijt voor de familie klaarmaakt door kleine keukenspullen te gebruiken.
 15. Elf met Mini-koekjes:
  Plaats de elf op een bakplaat met kleine speelgoedkoekjes of echte mini-koekjes als je tijd hebt om ze te bakken. Misschien heeft hij ook een klein schort aan voor een extra schattig effect.

Op zoek naar meer ideeën? Die vind je in de Facebook groep: Elf on the Shelf NL/BE.

Waar kun je een Elf on the Shelf kopen?

Op dit moment zijn bijna alle elfen al voorzien van een huisje! Je kunt een losse Elf of de Elf met een Engelstalig boek nog kopen bij Tess & Tobi.
In 2024 kun je het Nederlandse boek ook op onze website kopen! Wil je als eerst een berichtje ontvangen dat je de elf en het boek kunt bestellen? Stuur ons dan een berichtje en we zetten je op de lijst.

Veel plezier met de elf en alvast fijne feestdagen!
Liefs Julia

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt