Planbord voor je peuter

planbord voor peuters met pictogrammen

Wij hebben een magnetisch planbord voor onze peuter Damian. Op het planbord geven wij door middel van pictogrammen aan wat we die dag én/of de dag erna gaan doen. In deze blog lees je wat een planbord is, hoe je deze gebruikt en waar je op moet letten als je een planbord voor je peuter wil kopen.

peuter bij planbord met pictogrammen

Wat is een planbord?

Een planbord is een soort agenda. Het kan een whiteboard zijn waar je op schrijft en voor kleine kinderen die nog niet kunnen lezen zijn er pictogrammen. Met een planbord maak je een dagindeling zodat je kind weet waar hij aan toe is en wat er die dag of week gaat gebeuren. Zo breng je meer structuur en voorspelbaarheid in het leven van je kind. Sommige kinderen hebben hier heel veel baat bij en dan niet alleen kinderen met bijvoorbeeld autisme, een planbord is ook heel fijn voor peuterpubers.

Naast dat een planbord structuur en houvast geeft, helpt het ook bij het ontwikkelen van tijdsbesef en bevordert het de zelfstandigheid. Je kind weet wat de volgende activiteit gaat zijn en kan hier misschien al zelf mee beginnen. Of je kind leert dat na het spelen met de blokken, altijd eerst opgeruimd wordt voordat jullie een broodje gaan eten.

Waarom een planbord voor een peuter?

De reden dat wij een planbord kochten, waren de peuterbuien van Damian. Daarnaast loopt Damian zijn taalontwikkeling achter ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Hij heeft verder wel de ontwikkeling van zijn leeftijd maar begrijpt en spreekt de taal minder dan ‘zou moeten’ voor zijn leeftijd. Hierdoor is hij vaak gefrustreerd, hij wil wat maar kan het niet duidelijk maken of hij begrijp niet waarom iets niet mag. De pictogrammen helpen ons hierbij. Op die manier weet hij bijvoorbeeld wanneer we naar buiten gaan: we kunnen laten zien dat we eerst een broodje gaan eten en dan naar buiten gaan.

Planbord voor peuter met pictogrammenHet planbord voor morgen: in de ochtend gaan we ontbijten en tanden poetsen, daarna gaat Damian naar de peuterspeelzaal. De man naast de peuterspeelzaal betekent dat papa hem brengt. (Papa lijkt er alleen totaal niet op maar gelukkig snapt hij het ?)

Als hij thuis komt dan eten we een broodje en gaat hij spelen en knutselen. Na het spelen en knutselen gaan we opruimen en daarna mag hij TV kijken. Hier staat een pictogram van een vrouw, papa is namelijk werken dus hij is met mama.

Na het eten gaat hij douchen, tanden poetsen en slapen.

Ook handig is de magneet ‘vandaag’. Mocht je dus wel meerdere dagen invullen dan weet je kind precies welke dag het is.

Hoe gebruik je een planbord?

Wij hebben een planbord met pictogrammen. Damian was nog geen 3 toen we het planbord kochten dus kon hij natuurlijk nog niet lezen.
Ons planbord is van kinderplanborden.nl en heeft een set van 68 pictogrammen.

Elke avond plaatsen we samen met Damian de pictogrammen voor de volgende dag. We beginnen met het bespreken van de dag, aan de hand van de pictogrammen bespreken we wat we hebben gedaan. Daarna zoeken we samen de juiste magneten voor de volgende dag en plaatsen die op het bord.

In de ochtend na het ontbijt nemen we weer even een momentje om bij het bord te kijken, wat hebben we al gedaan en wat gaan we verder doen? De rest van de dag gebruiken we het bord alleen als het nodig is. Als Damian bijvoorbeeld iets wil wat later op het programma staat, dan kunnen we dat aanwijzen op het bord.

Natuurlijk loopt de dag niet altijd zoals op het bord staat. Gelukkig kan Damian daar prima mee omgaan. Soms passen we het bord aan en soms laten we het bord voor wat het is.

planbord voor peuters met pictogrammen aan de muur
Ons planbord hangt in de keuken op ooghoogte van Damian

Waar moet je opletten als je een planbord koopt?

Het was erg zoeken om een geschikt planbord te vinden. Veel (goedkope) planborden zijn meer voor oude kinderen die kunnen lezen. Of ik vond de pictogrammen niet duidelijk. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij kinderplanborden.nl. Hier heb je een ruime keuze aan planborden, geschikt voor één kindje of meerdere. Kleine of grote borden en veel verschillende pictogrammen, vaak ook nog met uitbreidingsset.

Als je een planbord zoekt, zijn een aantal dingen handig om jezelf af te vragen:

  • Hoe groot wil je dat het planbord is? Waar ga je hem ophangen en voor hoeveel kindjes wil je het planbord gebruiken?
  • Kan je kindje al lezen of gebruik je liever pictogrammen?
  • Wil je ook nog op het planbord kunnen schrijven?
  • Indien je kiest voor pictogrammen; wat wil je daar allemaal op hebben staan? Welke activiteiten wil je kunnen tonen?

magnetisch planbord voor kinderen

Is jouw kindje al wat ouder en kan hij/zij al lezen? Dan vind ik dit planbord bij Bol.com een zeer geschikte en ook nog eens leuk geprijsd.
Het planbord zelf is magnetisch dus ‘plak’ je bijvoorbeeld op de koelkast en kun je gemakkelijk weer verplaatsen.

Maak jij ook gebruik van een planbord?
Liefs Julia

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, leuke blogs en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt