fbpx

Onderwaterwereld kijkdoos

Kijkdoos onderwaterwereld voorbeeld

Na mijn knutsel fiasco van vorige week, ging ik deze week weer vol goede moed aan de slag. Samen met Damian, mijn 3,5 jarige peuter, maakte ik deze week een onderwaterwereld kijkdoos! Een kijkdoos is een doos waar binnenin een soort voorstelling te zien is. Door één of meerdere gaten kijk je door de voorkant van de doos. De bovenkant is uitgeknipt en voorzien van lichtdoorlatend papier. Kijkdozen worden vaak op de basisschool gemaakt maar is ook een hartstikke leuke activiteit voor thuis. Sinds kort hebben we bij WoeWoe ook werkplaten om een kijkdoos te maken en deze moesten we natuurlijk ook zelf even uittesten. Hoe je een onderwaterwereld kijkdoos maakt, lees je in deze blog.

Kijkdoos maken

Om een kijkdoos te maken, begin je met het zoeken van een geschikte doos. Een schoenendoos is vaak het handigst en heeft een prettig formaat. Voor onze kijkdoos met het thema onderwaterwereld koos ik voor een blauwe schoenendoos. In de bovenkant knip je een gat en over het gat plak je lichtdoorlatend papier. Wij gebruikten hiervoor geel crêpepapier.
Hierna ga je het thema bepalen. Bij WoeWoe vind je 2 soorten kijkdozen. Met de werkplaten van Kiddeaus maak je een speeltuin of een onderwaterwereld kijkdoos. De werkplaten zijn van dik karton waardoor de figuurtjes goed blijven staan. Daarnaast zijn ze voorzien van stippellijn zodat je precies weet waar je moet knippen.

TIP: Naast de werkplaten voor de kijkdozen, hebben we nog 2 andere werkplaten. Namelijk een werkplaat om een echte dinosaurus te maken of een eenhoornmasker!

Kijkdoos speeltuin

Onderwaterwereld kijkdoos

Damian en ik kozen er dus voor om een onderwaterwereld te maken. Ik had meteen al leuke ideeën in mijn hoofd met schelpen maar we begonnen bij het begin en mijn favoriete bezigheid: knippen. Wie ons op Instagram volgt, heeft het al eens voorbij zien komen: ik kan niet knippen. Vind het niet leuk ook. Het zal er mee te maken hebben dat ik links ben. En ondanks dat ik zelf linkshandige kinderscharen verkoop, heb ik tot nu toe zelf geen linkshandige schaar gehad. Tot nu. Ik begon met het knippen van de werkplaat en na een paar minuten was ik het al zat. Als linkshandige met een ‘normale’ schaar, is namelijk niet fijn. Pijnlijk zelfs, voor je duim. Dus ik legde alles aan de kant en bestelde een linkshandige schaar. Lang leve internet, een dag later konden we weer verder!

De volgende dag knipte ik de resterende figuren: schelpen, vissen, plantjes, een duikbril, schildpad en haai. Op de werkplaat vind je het allemaal. Er zit ruim voldoende op voor een grote kijkdoos en als je wil, zou je er zelfs 2 van kunnen maken. Zo hebben wij niet eens de octopus gebruikt want dat paste niet meer in onze schoenendoos.

Terwijl ik aan het knippen was, begon Damian vrolijk te kleuren. Maar zoals een echte peuterpuber, raakte hij na 2 onderdelen afgeleid en ging hij liever in de tuin spelen dan met mama kleuren dus mocht ik het alleen afmaken. Eigenlijk vond ik het wel een leuk werkje, kleuren is heel rustgevend.

Nadat alle onderdelen waren ingekleurd, heb ik de binnenkant van de kijkdoos beplakt met blauw papier. De onderkant heb ik bruin gelaten, dat vond ik wel op de bodem van de zee lijken. Daarna was het tijd voor het leukste klusje: de onderwaterwereld inrichten. Gelukkig wilde Damian daar wel mee helpen, hij wees precies aan waar alles moest. Naast de papieren schelpen, heb ik ook een paar echte schelpen er in gelegd.

TIP: ga naar het strand om echte schelpen te verzamelen en leg deze in je kijkdoos! Of gebruik wat zand om op de bodem te leggen. Zo maak je de onderwater kijkdoos extra mooi en echt.

Onze kijkdoos is klaar! Hoe vind je ‘m geworden?
Liefs Julia

Onderwaterwereld kijkdoos

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt 1 keer per maand het laatste nieuws, de nieuwste producten, acties, knutseltips, leuke blogs en meer! reis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *